Prezentăm interviul integral:
Monica Mihai: Bună seara și bine v-am găsit la o nouă emisiune Gândurile lui Cristoiu, alături de mine ca de fiecare dată jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu. Bine ați venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.
Monica Mihai: Domnul Cristoiu, în această săptămână vom discuta mai multe teme. În primul rând mai sunt câteva zile până ce românii își vor alege noul președinte care va sta la Cotroceni pentru cinci ani. În diaspora votul va începe de mâine. Este important să acoperim acest subiect. Ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni de campanie electorală pentru turul al doilea, dar este important totodată să discutăm despre soarta principalelor partide din România. Ce se va întâmpla cu PSD, dacă va câștiga sau dacă va pierde alegerile. Care va fi soarta PNL și a Guvernului Orban, dacă va rezista până la alegerile parlamentare. Este important să vedem ce se va întâmpla în USR dacă se va dizolva cu PLUS sau nu, având în vedere că Dan Barna tocmai a fost reconfirmat ca lider al partidului. Avem editorialul săptămânii și top cinci politicienii săptămânii.
Haideți să începem cu primul subiect și poate cel mai important al acestor zile și anume alegerile. Dar în primul rând cu conferința de presă pe care doamna Dăncilă a organizat-o din nou în această seară și în care aceasta a răspuns din nou jurnaliștilor, mai multor întrebări pe care aceștia le-au avut. Ce părere aveți despre această conferință de presă nouă organizată de doamna Dăncilă?
Din partea PSD campania este de un amatorism absolut. Nu înțeleg care este rostul unei noi conferințe de presă
Ion Cristoiu: Această conferință de presă arată încă o dată că din partea PSD campania este de un amatorism absolut. Nu înțeleg care este rostul unei noi conferințe de presă. Din câte am văzut conferințe de presă unde sunt jurnaliști agresivi, unde Viorica Dăncilă se vrea un fel de tefelist, un fel de Monica Macovei, ați observat, dă înapoi și în legătură cu acuzația lansată de PSD privind tentativa de lovitură de stat din 10 august și cu lupta împotriva corupției. De ce spun? După părerea mea eu cam știu din sondaje rezultatul, cu ea a mai pierdut cinci la sută și în seara asta. Nu înțeleg, nu pot să înțeleg.
Monica Mihai: De ce credeți că a făcut-o totuși? Este a doua în această săptămână.
Ion Cristoiu: Ori în jurul ei are niște oameni ai lui Klaus Iohannis care o îndeamnă să facă prostii, ori nu se pricep. Hai să vă explic ce se întâmplă între cele două tururi, am 30 de ani de prezidențiale. Între cele două tururi, indiferent de diferența… În primul rând că trebuie precizat că e prima dată după 1996, spun 96 și nu 92, când diferența din primul tur pentru turul al doilea este uriașă între un candidat și celălalt. Nu a existat… În 96 a fost vreo 4-5%, cea mai mare distanță a fost a lui Victor Ponta în raport cu Klaus Iohannis în 2014, 10%, nu 15, surmontate de venirea unui electorat masiv de nehotărâți din partea dreaptă. Deci din punctul acesta de vedere cei doi candidați aveau următoarele ținte logice, electorale și vom vedea cum le-a făcut pe fiecare. Klaus Iohannis. Pentru Klaus Iohannis această mare diferență este un handicap.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Diferențele între candidați sunt foarte mici pentru ca să poți să-ți mobilizezi propriul electorat. Electoratul nu mai vine nu pentru că ar vota pe adversarul tău ci…
Monica Mihai: Ci pentru că e liniștit că vei câștiga.
Ion Cristoiu: N-are nici un rost din punctul acesta de vedere. Domnul Klaus Iohannis încearcă acum și a încercat să mobilizeze electoratul, a încercat folosind și Guvernul României, lucru care nu e corect, adică o serie de membri ai Guvernului au folosit între cele două tururi condiția de demnitar pentru a vorbi „PSD-ul face, drege, e ciuma roșie”. Părerea mea este că trebuia pus de-o parte Guvernul care are treabă cu administrarea țării și sigur echipa de campanie, Alina Gorghiu, Rareș Bogdan. N-avea ce căuta Raluca Turcan, n-aveau ce căuta demnitarii în această campanie electorală, dar probabil că Guvernul ăsta. Cum am și spus, a fost făcut de Klaus Iohannis per picior, tocmai ca să poată să-l folosească în campanie. Domnul Klaus Iohannis încearcă scoaterea propriului electorat, cel puțin măcar al celui din primul tur, dramatizând situația. De aici și comedia că ar putea ca doamna Dăncilă să-l bată. Nu, a eșuat el, dar are un mare avantaj mașinăria PNL. Deci din punctul de vedere al electoratului PNL e greu de presupus că structurile din teritoriu, PNL-iștii care văd acum friptura, chiar că o văd, chiar o și miros unii dintre ei, vor trage pe sfoară pe Klaus Iohannis și nu vor ieși pentru că știu, e foarte important, fiecare lider județean că dacă nu stau bine la ieșirea la vot…
Monica Mihai: Vor exista consecințe.
Ion Cristoiu: Da, vor fi dați afară și, având în vedere că președintele va fi de-al lor și Ludovic Orban de-al lor sau, iertată fie-mi expresia neanalitică, s-au lins pe bot și de funcție și de friptura care stă acolo în fereastră, deja la Victoriei, și e chiar a lor. Domnul Klaus Iohannis a mai avut o țintă numită electoratul USR, e totuși 15% la care adăugăm și electoratul lui Paleologu, electorat care, există riscul, nu să o voteze pe Viorica Dăncilă, ci să nu iasă la vot. Pentru că domnul Klaus Iohannis este sigur câștigător, n-are nici un rost să ne iluzionăm, dar are nevoie totuși de o prezență. O prezență mică e catastrofală, ulterior pentru el, una e să câștigi cu prezență de peste 50% și alta cu 40%, oricând ai putea să…
Monica Mihai: Ar fi o chestiune de orgoliu pentru dumnealui?
Ion Cristoiu: Și de orgoliu, dar și de legitimare, să nu uităm că nu cred că se iluzionează poate Klaus Iohannis, se iluzionează poate că duminică seara s-a terminat, nu. De duminică seara începe pentru că vin cinci ani în care el poate fi suspendat nu e nicio problemă i se pot întâmpla multe accidente. Cine crede că e gata, cinci ani, și stă liniștit. Are Guvernul lui, deja este responsabil…
Monica Mihai: De ceea ce se întâmplă din acest moment.
Ion Cristoiu: Adică de luni dimineața, din experiența mea postdecembristă, românii au uitat că PSD-ul a fost la guvernare. Gata, s-a terminat, nu știu ce se va întâmpla, discutăm… Și în acel moment tot ce se va întâmpla în România, polițiști agresați, deratizări cum sunt, accidente…
Monica Mihai: Va fi în decontul PNL.
O sancționare acum a unui lider județean înseamnă că nu mai poate să-și promoveze nepoata, știți că de aia ajung la putere
Ion Cristoiu: Așa se explică de ce am spus eu că PSD-ul trebuia să plece din 26 mai. Când ajungi la putere, românii, poți să vii să le spui cu moștenirea dezastruoasă, ei până la urmă se referă la Ministerul de Interne, nu la cel care a fost, ci la cel care e acum. Pentru aceasta, Klaus Iohannis în cazul electoratului PNL are bâta sancțiunilor foarte grav…
Monica Mihai: Ceea ce intimidează liderii locali.
Ion Cristoiu: Față de Viorica Dăncilă n-are instrumentul sancțiunilor. Liderii locali zic, bine, mă dă afară și ce, mă duc la Pro România. la ei sunt la putere.
Monica Mihai: Și nu-și doresc să părăsească corabia.
Ion Cristoiu: O sancționare acum a unui lider județean înseamnă că nu mai poate să-și promoveze nepoata, știți că de aia ajung la putere. Și înseamnă un mare lucru, deci e un mare avantaj că Guvernul e al lor pentru că el are ce să piardă. Când ești în opoziție ca Viorica Dăncilă, ce poate să piardă Marian Oprișan și? Și dacă îl dai afară cu atât mai bine el că se duce la alt partid sau candidează ca independent. Și atunci în legătură cu electoratul USR el a forțat mult anti PSD-ismul prin refuzul de a se confrunta cu Viorica Dăncilă. Eu spun ca strategie. Electoratul USR este electorat tefelist, #rezist, este un electorat din ăsta care vede roșu înaintea ochilor…
Monica Mihai: E radical.
Ion Cristoiu: E radical anti-PSD. Sigur, se va potoli. De luni dimineața o să bocească. Mă rog, n-are cum… Putem discuta după alegeri de ce, cum s-a ajuns aici. PSD e la guvernare de șapte ani, atenție, a fost catastrofal în ultimii trei ani, a fost arogant și sigur că a creat această ură, adică e atât de mare ura încât mulți dintre ei au criticat refuzul lui Klaus Iohannis de a nu participa la dezbatere prin faptul că voiau să se creeze un nou moment de umilire. Și atunci Klaus Iohannis tot ce a făcut săptămâna asta și face acum, nu face altceva decât a încercat să mobilizeze. Klaus Iohannis este extraordinar pe electoratul lui. Între cele două tururi te adresezi propriului electorat sau electoratului vecin, da? Doamna Viorica Dăncilă prin conferința de presă din seara asta nu știu cui dracului se adresează. Pentru că ea are o mare problemă, ea la rândul ei trebuie să scoată masele de PSD-iști mai mult decât pot fi scoase de mașinăria electorală. Mașinăria electorală poate să nu scoată, să boicoteze și atunci tu trebuie să faci în așa fel încât chiar dacă nu e scos PSD-istul sau simpatizantul sau nehotărâtul să-ți iasă. Păi cum să ieși când tu spui că n-a fost lovitură de stat. Domnul Klaus Iohannis nu crede în veci…
Monica Mihai: Și aici vorbim de raportul jandarmeriei…
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis e politician, el nu crede în veci că e ciuma roșie, că el a colaborat. Dar așa cum v-am spus la un moment dat, dintr-un sondaj pe care îl știu, el sondajul i-a spus că acestui electorat radical trebuie să-i spui ciuma roșie. Cui se adresează Viorica Dăncilă cu aceste tefelisme? Cărui electorat? Ea trebuia să facă între cele două tururi toate temele lui Liviu Dragnea. Toate temele alea ale electoratului fanatic PSD-ist, care crede că a fost lovitură de stat, că n-a fost lovitură împotriva corupției, că serviciile domină, or ea face în seara asta o conferință de presă, nu înțeleg de ce. E transmisă, da? și electoratul PSD se uită și…
Monica Mihai: Nu înțelege nimic, spuneți.
Ion Cristoiu: Nu, vede în ea un fel de Monica Macovei, iertați-mă. Ea trebuia să fie exagerat de liviudragnistă, nu știu dacă înțelegeți? Când te adresezi electoratului tău, electoratul tău are niște clișee, da…
Monica Mihai: Pe care trebuia să marșeze.
Ion Cristoiu: Electoratul lui Iohannis are un clișeu și noi îl știm, e ciuma roșie, comuniștii.. are clișeul, da? Cărui clișeu al electoratului PSD-ist se adresează ea?
Monica Mihai: Nu vă e clar după această conferință?
Ion Cristoiu: Nu, ea se adresează electoratului lui Iohannis, nu înțelegeți? A înnebunit, iertați-mă…
Monica Mihai: Speră să mai câștige din electoratul lui Iohannis?
Ion Cristoiu: Păi de unde să câștige, n-ai cum să câștigi, cum adică? Electoratul lui Klaus Iohannis să zică „hai să mă duc că e Viorica Dăncilă, că ea are nuanțe”? Marea ei problemă este să scoată propriul ei electorat. Dincolo de prostia care a fost conferința de presă a lui Klaus Iohannis, acolo el a fost… parcă era cu sondajele în față, nu-i așa? A vorbit mereu de lupta împotriva corupției, nu a criticat abuzurile din justiție pentru că electoratul USR-ist nu crede în astea, da?
Monica Mihai: Și atunci dumnealui a abordat fix temele care să cucerească un electorat.
Ion Cristoiu: Te adresezi propriului electorat chiar cu riscul de a fi neghiob pentru că electoratul pe care trebuie să-l scoți merge pe niște clișee. Clișeul electoratului pe care trebuie să-l scoată el este nu s-a făcut nici un abuz, corupții la pușcărie, da?
Dezbaterile acestea nu influențează cu absolut nimic. Este o legendă proastă poate născocită de noi jurnaliștii
Monica Mihai: Chiar asta voiam să vă întreb, noi am discutat foarte mult conferințele celor doi candidați, pe care le-au avut marți, domnul Klaus Iohannis și-a anunțat dezbaterea cu jurnaliștii la ora 19.00 și în ziua de marți am aflat de la doamna Dăncilă că susține și dumneaei o conferință de presă la ora 18.00. Cum vi s-au părut cele două dezbateri cu jurnaliștii pentru că n-au făcut dezbatere între cei doi, n-a existat, ci practic au avut o discuție cu jurnaliștii.
Ion Cristoiu: Eu repet, v-am spus și dumneavoastră, după 30 de ani urmărind prezidențialele, dezbaterile acestea nu influențează cu absolut nimic. Este o legendă proastă poate născocită de noi jurnaliștii că marile confruntări Năstase-Băsescu, Năstase, Geoană au schimbat… sau Iliescu-Constantinescu.
Monica Mihai: Dar vedeți că în Statele Unite contează foarte mult pentru că acolo se merge foarte mult pe această dezbatere între cei doi candidați.
Ion Cristoiu: Pentru că ăia sunt americani nu sunt români. S-au făcut acum sondaje după primul tur și toate arată că ei erau chitiți să meargă cu o săptămână înainte. Nu influențează în nici un… Sigur pot să influențeze 0 la sută, 0,1, 1, dar nu există influențe, n-are cum. Nici în Statele Unite ale Americii… sigur, de ce a influențat? Știu, e faimoasa discuție Nixon-Kennedy, păi stați un pic că erau umăr la umăr.
Monica Mihai: Și acolo un procent sau cinci procente contau.
Ion Cristoiu: Erau umăr la umăr, adică a fost o diferență de 200-300 de mii de voturi. În cazul Băsescu-Geoană erau iar umăr la umăr, da? În cazul Constantinescu- Iliescu, când eram toți încântați cum și-a scos domnul Emil Constantinescu ochelarii la îndemnul lui Ion Caramitru, că a făcut repetiții la asta, și eu eram destul de neghiob la vremea aia să zic extraordinară lovitură, n-a avut nicio influență pentru că dacă în turul doi nu venea Petre Roman cu douăzeci la sută, pierdea alegerile domnul Emil Constantinescu fluierând. Iliescu era pe primul loc cu diferență de 5% și cel care a înclinat balanța a fost… Era și greu, spunea votați după conștiință și jumătate din electoratul lui Petre Roman, pentru că Petre Roman a avut în primul tur 20%, nu ca Barna, și Petre Roman își stăpânea electoratul, nu era Barna. Și electoratul tot s-a dus și l-a votat pe Emil Constantinescu. Pentru asta a și primit funcția de președinte al Senatului, sigur că după asta l-a debarcat domnul Emil Constantinescu. Asta a fost, nu există, deci această confruntare nu a rezolvat nimic.
Monica Mihai: Dar credeți că era necesar, credeți că românii așteptau totuși ca cei doi să se așeze la o masă de discuții?
Ion Cristoiu: Românii așteptau, nu dezbatere, așteptau păruială. Foarte interesant, poporul ăsta nu are conștiință civică, dar a dobândit în cei 30 de ani o conștiință care spune bă, vrem să vă bateți între voi, da? Uite acum. Deci ei asta au regretat nu faptul că n-a fost… ci faptul că voiau să-i vadă pe cei doi, nu știu, încăierându-se, asta au vrut. Au rămas puțin frustrați, dar asta nu înseamnă că va avea influență asupra votului. Este limpede că Klaus Iohannis, ați văzut cum am spus, a fost în vagonet, a avut toată preocuparea obsedată de a nu-i scăpa nimic de sub control.
Monica Mihai: De a controla mediul.
Ion Cristoiu: Tot, tot, sală, de aia și lua microfonul, nu știu, nu-l cunosc ce probleme are persoana lui, dar mi s-a părut ceva în neregulă. Dacă ați observat a fost o preocupare ieșită din comun ca nu cumva… nu știu, dacă exploda un bec, leșina. Adică n-am pomenit așa ceva.
Monica Mihai: Preocupare taxată de altfel de PSD în conferința pe care a susținut-o doamna Dăncilă a tot menționat.
Ion Cristoiu: După asta, dincolo ce a făcut doamna Dăncilă, o catastrofă. Încă o dată, te adresezi propriului electorat. Este o lecție pe care am învățat-o ca gazetar. La toate gazetele pe care le-am făcut întotdeauna m-am adresat propriului cititor. Dacă ești director la Antena 3 și ții cu Klaus Iohannis te-ai terminat. Cititorii se împart ca și alegătorii și ei spun așa, alegătorii lui Klaus Iohannis și Dan Barna vor tema PSD e ciuma roșie, da? Sigur că e o prostie, dar tu dacă ești candidat îl satisfaci. Alegătorii lui Viorica Dăncilă spun așa a fost tentativă de lovitură de stat, #rezist sunt finanțat… asta trebuie să le spui. Dacă tu vii acum într-o conferință de presă și spui, stați un pic, eu sunt nuanțată. Ești nuanțată nu mai iese ăla la vot, de ce să iasă electoratul PSD la vot să o voteze pe ea de ce? Că dacă vrea îl votează pe Klaus Iohannis.
Monica Mihai: Pentru că tot ați adus discuția de doamna Dăncilă e important ca să discutăm în cadrul emisiunii…
Ion Cristoiu: Bun și ca să revin, după părerea mea ea trebuia să se ducă peste Klaus Iohannis sau să organizeze o conferință de presă în piață, paralel, cum am spus eu. Adică…
Monica Mihai: Să saboteze?
Ion Cristoiu: Nu sabotaj… Încă o dată, alegerile sunt galerii, da? Tu trebuie să le dai satisfacție electoratului propriu. Ce voia electoratul propriu? Scandal, voia ca ea să se ducă să îi dea lui ăla, nu putea să-l bată, da…
Monica Mihai: Dar putea să se prezinte la Biblioteca Centrală Universitară.
Ion Cristoiu: Da, era cu televiziuni… Eu repet, am scris și eu făceam conferință de presă. Făceam conferință de presă acolo, ba chiar îmi luam și o goarnă și spuneam Iohannis ieși. În acel moment era principalul eveniment mediatic, da, Iohannis era mort ca eveniment mediatic, până și Digi ar fi fost obligată să transmită că acolo se întâmpla ceva. Jurnaliștii ăia oricât erau ei de cenzurați, autocenzurați trebuia… n-aveai cum să nu intre în sală…
Monica Mihai: N-aveai cum să ignori un asemenea eveniment.
Ion Cristoiu: Da, scandalul enorm, că era scandal în piață, se oprea piața, cutare.
Monica Mihai: Și de ce credeți că nu a făcut-o totuși. Pentru că Viorica Dăncilă nu are talent de politician și se vede. Ea nu are acel moment, cum spun eu și cunosc, Iliescu cu Traian Băsescu, Ponta momentul ăla, sclipirea aia la care zici, gata, Traian Băsescu, nu o să uit, a fost o demonstrație a oierilor, la palatul Cotroceni în care spuneau afara, cutare și el a ieșit și a luat talanga unuia. Adică a luat talanga unui oier și a început să sune el. Gata, i-a terminat pe ăia. Adică, omul politic, vine o masă uriașă să-l spânzure, da, dacă politicianul se ascunde sub masă s-a terminat, dacă politicianul zice, ia, omorâți-mă, și? Să știți că s-ar putea ca masa să…
Monica Mihai: Să câștige simpatii.
Ion Cristoiu: Da, să câștige simpatii, ea n-a făcut nimic pentru că ea s-a temut pentru un lucru foarte important, la o acțiune din aia nu mai erau consilierii lângă ea. ea este un candidat care are nevoie în permanență de consilieri. Știți, că ați văzut că am și scris, că eu am făcut două exemple, gândiți-vă că Alexandru cel Mare când a tăiat cu sabia, aoleu, zice, dar consilieri voi ce ziceți mă, e bine, nu e bine? Sau Iulius Cezar, Iulius Cezar când a trecut Rubiconul s-a întrebat aoleu, ce ziceți, sondaj de opinie. Omul politic mare din istorie are acel moment inexplicabil. El simte că așa trebuie să facă. De ce simte, nu știu. E talent, ca și un mare scriitor, îl întrebi dar cum de-ai scris ăla? Am scris-o. Sau o mare actriță sau o mare balerină. Talentul de om politic presupune niște momente în care îl întrebi pe el și nu poate să-ți explice. I-a venit pe loc. Ea ar fi fost obligată să meargă în piață, nu știe ce era acolo, poate claxonau unii, poate o bătea Mălin Bot, adică… și atunci zice ce face ea că n-are consilierii lângă ea, nu-i așa? Face ce-i zic consilierii, consilierii spun faci conferință de presă pe tocuri, bun, a făcut pe tocuri, și?
Viorica Dăncilă nu are talent de om politic mare, dar ea nici n-a fost un mare om politic, să fim serioși, nu are o carieră de om politic
Monica Mihai: Are nevoie de o reconfirmare a ideilor proprii. Asta spuneți?
Ion Cristoiu: Nu. Ea nu are talent de om politic mare. N-are talent, stați un pic, nu e nicio nenorocire. Nu e. Dar ea nici n-a fost un mare om politic, să fim serioși. Ce era ea, un europarlamentar, da? Deci doamna Dăncilă nu are o carieră de om politic, ea n-a fost primar, președintele consiliului județean, ea nu s-a supus niciodată votului, hai că acum chiar că mă enervez. Doamna Dăncilă nu s-a supus votului. Ea nu a fost la locale. A fost la ceva locale? Adică ea nu știe ce e ăla votul. Cum știe Traian Băsescu, cum știa Iliescu, cum știe chiar Iohannis. Ea a fost pusă pe o listă, a devenit europarlamentar, din europarlamentar a fost numită premier de către Dragnea și deodată…
Monica Mihai: S-a trezit candidat la…
Ion Cristoiu: Nu zic că a fost rea premier, dar deodată s-a trezit candidat la președinție, ea care n-a făcut nicio campanie în viața ei.
Monica Mihai: Poate dacă era un astfel de om politic mare, cum spuneți dumneavoastră, ar fi abordat altfel tema acestui raport care a apărut public în aceste zile, raportul Jandarmeriei pentru evenimentele din 10 august?
Ion Cristoiu: Da, am văzut spre stupoarea mea că doamna Viorica Dăncilă spune că n-a fost tentativă de lovitură de stat. Lăsând la o parte faptul că… De ce trebuia să stea ea de vorbă cu jurnaliștii să se supună tuturor… adică ce să-mi arate? Că e democrată? Și pe electoratul ei interesează dacă ea e democrată și răspunde unei jurnaliste de la nu știu ce site sau de la nu știu ce televiziune. Și?
Monica Mihai: Ați aruncat și dumneavoastră un ochi pe acest raport. Cum vi s-a părut raportul?
Ion Cristoiu: Eu pot să spun că sunt doctor în evenimentele din 10 august. Am scris cel puțin 10 editoriale pe ideea de enigme în acel… 10 august are trei părți. Are în prima parte o inexplicabilă încălzire a opiniei publice. Ar trebui să facem o dată o întreagă emisiune pentru că este ca și evenimentele din decembrie, sunt evenimente enigmatice, dovedind că cineva și-a vârât coada. Toate demonstrațiile din Piața Victoriei au fost pașnice, toate. Condiția fundamentală a oricărei demonstrații în toată lumea în democrație este caracterul pașnic. Până și în decembrie 89 s-a evitat, ce spuneau ăia? Fără violență! Am fost în Piața Universității, seară de seară în 90, era fără violență, când se anunța că va veni nu știu ce galerie de fotbal, cei de acolo se așezau în genunchi. Nu ziceau, hai să-i batem. Pentru că o figurație a oricărei demonstrații este că tu ești miel, ești de treabă și vin și te bat ăia. Doi, nu mai fusese demonstrație, mai țineți minte, de vreun an, părea că a murit. Și dintr-o dată, cu vreo lună înainte, începe o încălzire a opiniei publice. Va veni 10 august va fi nemaipomenit…
Monica Mihai: Pe rețelele de socializare curgeau aceste informări.
Ion Cristoiu: Nu se întâmplase nimic. De regulă, opinia publică se încălzește la un eveniment. Colectivul da, a avut loc o tragedie, e ușor de încălzit, se tensionează. Timișoara, cu ăla, poliția acum, că au fost bătuți cei doi. Dar atunci nu se întâmplase nimic. Era cald, era 10 august. Și deodată cu o săptămână înainte curg pe internet îndemnurile la violență. Să mergem, să dărâmăm Guvernul. Începe o mare manipulare cu diaspora. Țin minte și acum, a plecat o coloană de mașini de la Londra. Era știrea dată de televiziunile lor și a doua zi, mai țineți minte, dimineața, unde-i coloana? Și s-a abandonat. Deci ideea unei veniri în coloană, așa era, nu-i așa normal?
Raportul 10 august: Au fost două mari provocări. A unei doamne în scaun cu rotile care a eșuat și diversiunea Spring time
Monica Mihai: Cu autocare, cu mașini.
Ion Cristoiu: Nu, dar cu coloană, cu drapele, cu Rareș Bogdan în frunte acolo cu drapele, că și Denise Rifai, Realitatea ei era cea care incita. A început demonstrația care părea bleagă, eu țin minte și asta.
Monica Mihai: A început pașnic.
Ion Cristoiu: Și deodată, din interiorul demonstranților, din interior, au început să agreseze pe jandarmi să vrea să intre în Guvern, să dea cu sticle incendiare, să facă provocări, da? Masa de demonstranți nu i-a pus la punct. De regulă în toată lumea demonstranții…
Monica Mihai: Dar au existat și atunci, dacă ne aducem aminte, spații în care erau izolați cei agresivi.
Ion Cristoiu: Păi, nu, erau izolați de jandarmi nu de ei. Mulțimea rezona cu ei, dar nu mă interesează. E clar că au avut loc niște provocări. Au fost două mari provocări. A unei doamne în scaun cu rotile care a spart zidul de jandarmi și s-a aruncat, s-a văzut clar și se aștepta să fie bătută de jandarmi că trecuse de lanț și norocul că a fost un jandarm inspirat și nu i-a făcut nimic, a eșuat, și diversiunea Spring time. Și o să vedem cât de apă chioară e raportul. Cineva a sunat la 112 și a spus că Spring time, care e un pic mai departe de Piață, e devastat de manifestanți. În urma acestui telefon care, atenție, raportul nu spune cine e. Eu am întrebat într-una din 10 august, cine a sunat la 112. Mi-au răspuns de fiecare dată că e secret deoarece sunt date personale. Într-un raport secretizat sunteți de acord să treacă? Ați găsit dumneavoastră cine a sunat la 112? Poate a sunat unul care era bolnav, poate a sunat unul care era halucinant. Cine a sunat? N-a sunat un cetățean.
Monica Mihai: Spuneți că ar fi sunat din partea serviciilor poate sau poate partea instigatorilor?
Ion Cristoiu: Nu știu domnișoară dacă e raport secretizat. A fost desecretizat cu acordul SRI, nu era normal să-mi spună și partea asta, nu mă interesează cum au acționat jandarmii.
Monica Mihai: Poate mai există un alt raport. Poate mai există un raport al serviciilor în care…
Ion Cristoiu: Nu, e un singur raport. Iertați-mă, este apă chioară. Este un raport despre cât de bine au acționat jandarmii. Cine l-a secretizat, cum și-a permis Helvig să-l secretizeze. Este o prostie.
Monica Mihai: Uitați, noul ministru a venit în fruntea ministerului și l-a desecretizat.
Ion Cristoiu: Păi e o prostie. Aici vine la diversiune. Deci ca să arăt că PSD-ul ascunde ceva au secretizat. Carmen Dan, pe care trebuia să o chemăm o dată la un interviu a spus, nu i s-a dat voie de SRI să-l desecretizeze. De ce?
Monica Mihai: Și acum SRI a fost de acord cu desecretizarea.
Ion Cristoiu: Da, bineînțeles, ca să arate ce ticăloși sunt. Ați înțeles șmecheria. Băi, ăștia de la PSD sunt ticăloși, ascund ceva. N-ascund nimic, am citit, m-am uitat, este apă de ploaie față de ce știu eu. Bun, și atunci au venit de la trupele speciale de la Poliție două mașini care au ajuns la fața locului, au descoperit că nu se întâmpla nimic, dar au luat legătură cu cei din trupele speciale de la Jandarmi că sunt asediați de manifestanți și că nu pot să plece. În acel moment s-a dus acea echipă cu jandarmerița. Spune ceva în acest raport despre incidentul cu jandarmerița? Nu spune nimic.
Monica Mihai: De ce?
Ion Cristoiu: Păi și unde e jandarmerița? În primul rând cine a sunat la 112 că a sunat fals, da?
Monica Mihai: Asta o să aflăm probabil la un moment dat.
Ion Cristoiu: Când?
Monica Mihai: O să facem o solicitare în acest sens.
Ion Cristoiu: Păi atunci nu mai vorbim despre raport. Doamna Dăncilă trebuia să vină în seara asta și să spună băi, domnul, alo, ce e secret aici? Cum poți să spui într-un raport că posibila implicare a galeriilor…
Monica Mihai: Poate dumneaei nu citise raportul. E posibil această variantă, să nu cunoască raportul?
Ion Cristoiu: Păi și atunci să se ducă să nu mai candideze. Eu vă spun încă o dată, din 10 august, eu și cu un domn Spânu de la Cotidianul am scris cu imagini, cu alea, că m-a preocupat mult. Raportul ăsta nu îmi spune… jandarmii sigur, au exagerat, dar după părerea mea și jandarmii au fost încărcați de ură. Pentru că raportul nu spune cine i-a informat pe ei că jandarmerița e moartă. Nu era moartă.
Monica Mihai: Mai mult decât atât, atunci pe surse oficiale, cum se practică să-i numim, au spus că jandarmii care au venit din teritoriu au fost instruiți încă, vor veni și vor fi agresiuni și vor trebui să intervină. Adică cei care veneau din teritoriu și după cum ne-am uitat împreună pe raport, erau foarte multe brigăzi care erau din teritoriu și nu doar din București.
Ion Cristoiu: Da, dar ele nu țâșneau dacă nu se zvonea și nu m-a lămurit, încă o dată, cine a transmis știrea falsă că jandarmerița a murit? Așa a fost știrea care a declanșat.
Monica Mihai: Dacă ne aducem aminte de atunci și conferința de presă din a doua zi, informația a venit chiar de la Jandarmerie, dacă ne aducem aminte.
Ion Cristoiu: Și ce, în Jandarmerie nu pot fi infiltrați?
Monica Mihai: Pentru că Jandarmeria a încercat să câștige simpatie în urma violențelor atunci, cel puțin așa se discuta în media, ei au iești cu această informație că jandarmerița a murit sau chiar este la un pas de moarte. După care ulterior, tot ei au revenit cu declarații de presă.
Ion Cristoiu: Bun, atunci trebuia tratată aici, dacă tot e desecretizat marele raport secret, normal era să găsesc răspuns la ce spuneți dumneavoastră. Culmea acestei tensiuni… O să vedeți, o să aflăm ca și despre teroriști, ascultați-mă, vom afla. Raportul ăsta e apă chioară pentru că acolo au fost niște profesioniști, niște oameni de la servicii, românii, străini, nu știu care au acționat, nu galeriile, galeriile acționează în grup, galeriile nu vin niciodată despărțite…
Monica Mihai: Și știm că de multe ori galeriile sunt plătite din exterior pentru a participa la astfel de evenimente.
Ion Cristoiu: Da, dar ele nu vin decât în grup. Prima caracteristică, chiar plătită, a unei galerii este să fie unită. Ei sunt haită, acolo erau tipi răspândiți, dacă vreți vă arăt. Tentativa de intrare în Guvern, a întrebat cineva pe ăia de ce au vrut să intre în Guvern?
Monica Mihai: Cu siguranță. Domnul Cristoiu trebuie să trecem la subiectul următor. Vom reveni la acest subiect și poate vom avea o emisiune o dată numai cu acest subiect.
Ion Cristoiu: Normal era ca Viorica Dăncilă cu asta să susțină conferința de presă.
Dacă Viorica Dăncilă nu ia 40% de luni dimineață o debarcă. Dar, repet ce-am spus, cu toată simpatia față de doamna Dăncilă, o știu, am o părere bună, nu cred că e așa proastă, chiar e un politician… a fost un premier bun, premier, dar nu politician
Monica Mihai: Uitați că n-a ținut și tocmai la doamna Dăncilă urmează să trecem la următorul subiect, mai exact, este foarte important să discutăm acum ce se va întâmpla cu PSD. Fie că va câștiga doamna Dăncilă, fie că va pierde care va fi soarta PSD-ului începând cu luni?
Ion Cristoiu: Asta cu fie, vă înțeleg că sunteți jurnalist. Nu există fie că va câștiga. Nu câștigă. În cazul Vioricăi Dăncilă marea ei problemă, și de aia mă miră conferința de presă din seara asta, este mobilizarea electoratului PSD peste mobilizarea din primul tur, deci să aducă după primul tur, pentru că în primul tur ăia nu au adus, ați observat, nu-i așa? Totuși electoratul PSD până anul acesta era la nivel de trei milioane să știți, electoratul PSD care ieșea la vot. Nici anul acesta n-a ieșit, nu mai știu cât, n-a ieșit la vot tot. Deci ea trebuia în toată această perioadă să-i încălzească să iasă la vot, da?
Monica Mihai: Să-și recâștige electoratul.
Ion Cristoiu: Să iasă la vot. Din diferite motive n-au venit la vot. În aceste condiții, ea dacă obține 40 cum se estimează, scapă.
Monica Mihai: În ce sens? În sensul că va rămâne liderul PSD?
Ion Cristoiu: Dacă vreți să spun cu cea mai mare cruzime, ar fi un dezastru. Ați observat un lucru? Ei au trecut în opoziție, bun. Ce fac ei acum, inclusiv cu doamna Dăncilă, cu moțiune, este tot clișeu. Eu am pledat pentru trecerea acestui partid în opoziție că am nevoie de o schimbare, de o revoluție în acest partid. Iar o ia de la capăt, face moțiune, cutare, bun, și?
Monica Mihai: Pare că PSD-ul n-a învățat nimic?
Ion Cristoiu: Nu. Nu e bună ea. Trebuie să vină un lider care să schimbe brusc ceva.
Monica Mihai: Să schimbe paradigma.
Ion Cristoiu: Da, paradigma, relația, cutare, cutare, cutare. Ei au rămas în continuare, am trecut în opoziție, a, foarte bine că am trecut, deci vom critica, deci vom chema, deci vom depune moțiune. Și? E același lucru. Iar ea nu e bună.
Monica Mihai: Dacă nu ia 40% ce se întâmplă cu doamna Dăncilă?
Ion Cristoiu: Dacă nu ia 40% de luni dimineață o debarcă. Dar, repet ce-am spus, cu toată simpatia față de doamna Dăncilă, o știu, am o părere bună, nu cred că e așa proastă, chiar e un politician… a fost un premier bun, premier, dar nu politician. Cu atât mai mult în opoziție ea nu mai poate fi șefa. Poate ați observat și dumneavoastră, ea n-a avut în campanie… spuneți-mi și mie acel moment de geniu? Unul din momentele în care noi să rămânem cu gura căscată? Ce chestie extraordinară!
Monica Mihai: A existat vreunul în această campanie?
Ion Cristoiu: Nu. A existat de exemplu, eu de la Traian Băsescu știu, momentul în care era între cele două tururi și avea nevoie de electoratul lui Crin Antonescu, îl mai țineți minte? Și atunci l-a provocat pe Crin Antonescu la o întâlnire a fost o chestie istorică, la întâlnirea aia, Traian Băsescu a jucat teatrul omului mort. Un teatru extraordinar, adică toți ăia care erau cu Crin, cu toată coaliția de la GRIVCO, spuneau gata, într-adevăr a fost dezastruos dinadins. Pentru că avea nevoie să-l urce un pic pe Crin ca să-i dea lui în turul doi… ați înțeles? A lipsit din această campanie, la Klaus au fost câteva, mișcările alea strategice ale partidului, adică ea ce a făcut? Conferință de presă, hai la roșii, hai în piețe, am înțeles, dar? A lipsit partidului, nu știu, alianțe strategice, nu știu, întâlnire între ea și Ponta. Ați înțeles, adică ceva să răstoarne. Nu, ea a mers pe o linie din aia clasică de clișeu de campanie.
Partidului Național LiberaL a făcut un guvern pe picior, trebuie neapărat să treacă la o remaniere, dacă nu substanțială
Monica Mihai: Și așa ajungem la celălalt partid mare al României, mai exact la PNL, și la soarta Partidului Național Liberal, în cazul în care președintele în exercițiu Klaus Iohannis va câștiga alegerile sau în cazul în care va pierde alegerile. Ce se va întâmpla cu Partidul Național Liberal de luni dimineață și mai exact cu Guvernul Orban, dacă va supraviețui.
Ion Cristoiu: Partidului Național LiberaL a făcut un guvern pe picior, încă o dată, trebuie neapărat să treacă la o remaniere, dacă nu substanțială.
Monica Mihai: Deja vorbim de remanieri?
Ion Cristoiu: Ăsta a fost un guvern de primul și al doilea tur. Așa cred eu pentru că deja, dacă o ține așa, cade sub atacurile USR-ului. Vă dau deja două mari puncte slabe ale acestui guvern.
Monica Mihai: Care sunt?
Ion Cristoiu: Acest guvern are cel puțin trei personalități care trebuie să plece. Este Câțu care bate câmpii, dumneavoastră sunteți economist, toate alea cu bugetul dublu, ministrul de Finanțe nu e prăpăstios niciodată, sper că nu mă contraziceți, sunteți de acord.
Monica Mihai: Ar trebui să fie moderat.
Ion Cristoiu: Nu există, ministrul Finanțelor nu e vedetă nicăieri, nu e Teodorovici, ministrul Finanțelor e Vintilă Brătianu. Un posomorât plicticos, el e ministrul Finanțelor pentru că el trebuie să dea certitudini, nu să-mi facă mie spectacol. După asta avem doamna de la Educație, nu știu, este ceva… Acest minister este un blestem. Cum ajunge unul, schimbă bacalaureatul, înnebunești, înnebunești! De când a ajuns ministru, doamna are numai declarații care aruncă în aer învățământul. Ea n-a învățat un lucru, când ești demnitar dacă te duci des la televizor, simți nevoia să fii interesant, adică vine moderatoarea, doamna ministru, vrem o știre și atunci spui tot felul de prostii că… Normal era ca ea să stea liniștită o lună de zile, să facă audit, cutare și apoi să iasă cu conferință de presă. A ieșit și a spus ba se schimbă bacalaureatul, ba se reduc orele, ba nu se reduc orele și toate aceste lucruri creează imaginea de balamuc. Dar pe primul loc este doamna de la Muncă, Violeta Alexandru, ea este chiar nedusă la televiziuni, că este expresia asta știți foarte bine, a făcut declarații catastrofale. Ca să spui că Poștei trebuie să i se ia pensiile pentru că poștașii nu știu unde, în Vrancea, așa o fi, o fi prin sate știți că, dar nu sunt oamenii Poștei, sunt poștașii, da? Să iei Poștei pensiile… Există o categorie care se numește pensionari și bugetari, ea deja este tensionată de ideea că a venit un guvern care e…
Monica Mihai: Imprevizibil.
Ion Cristoiu: Nu, suspect că e împotriva lor, corect. Nu poți să-i scoți din cap acestui electorat care este PSD-ist că ăștia care au venit de dreapta nu vor să le taie pensia.
Monica Mihai: De acolo și afișul doamnei ministru în conferința de presă.
Ion Cristoiu: Și atunci eviți. În momentul în care spui că e gaură la buget, pensionarul zice „hopa, aha, nu mai primesc pensia, aha, Poșta nu mai e”, păi și cum o să vină la Găgești Poșta?
Monica Mihai: Unde în comunitățile rurale există o strânsă legătură între oamenii din sat și poștași.
Ion Cristoiu: Păi nu, cine să-i dea pensia în Găgești decât poștașul, că sunt din Găgești?
Monica Mihai: Curieratul?
Ion Cristoiu: Care curier, cine, Fan Curier? Sunt cătune, cine se duce într-un cătun să dea pensia? Cătun, trebuie să găsești pe unul din sat, să-l angajezi la firmă, nu. Poșta este totuși… este o instituție care are locații în fiecare cătun. Am dat un exemplu n-ai voie să faci în perioada asta declarații… sunt și miniștri care n-au făcut. În perioada asta îți vezi de treabă. Ludovic Orban, și el ar trebui remaniat, și el face declarații de la o zi la alta. Repet, ei au ajuns la guvernare, n-au majoritatea absolută și au în față un electorat, categorie favorizată de PSD, bugetarii și pensionarii. Chiar și faptul de a nu spune mereu că nu tai pensiile e ceva dubios că ai spus o dată. Ei trebuie neapărat să facă o remaniere.
Monica Mihai: Supraviețuiește guvernul ăsta sau nu supraviețuiește până la alegerile parlamentare?
Ion Cristoiu: El supraviețuiește din nenorocire pentru el. Dacă nu reușesc să coopteze la guvernare USR-ul sunt terminați, nu de către PSD, ci de USR. USR a fost, că tot discutam, a fost confirmat Barna, ei nu-și pot permite, nu luați în seamă declarațiile de acum că nu-și pot permite să îndemne electoratul să o voteze pe Dăncilă sau să-l boicoteze pe Klaus Iohannis că e de-al lor. Dar este limpede că de luni dimineața, și știu și din mai multe surse, ei vor trece la atac și îi vor mânca pe cei de la PNL care, alt lucru foarte grav și Klaus Iohannis ar trebui să-și dea seama, sunt puși pe jaf. Acea idee a ministrului de Interne că să schimbe numele, păi ca să schimbi numele Poliției și pui Poliție Națională, înseamnă o afacere pentru că trebuie să schimbi mașini, echipamente, adică… ei nu trebuie să creadă că nu se vede.
Monica Mihai: Vom urmări să vedem dacă se va schimba denumirea și să vedem cine va câștiga atunci licitația și vom dezbate în emisiune. Pentru că ați discutat de Dan Barna, zilele acestea Dan Barna a fost reconfirmat în fruntea partidului USR, 74% dintre membrii USR au spus că vor ca acesta să rămână liderul lor, în ciuda rezultatului pe care noi l-am interpretat sau dumneavoastră l-ați interpretat prost pentru acesta în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Ion Cristoiu: Eu nu l-am interpretat prost, am spus prost pentru el, dar electoratul USR… Aveți o confirmare a faptului că electoratul USR știe că Barna n-a pierdut, atenție, deci faptul că l-a confirmat…
Monica Mihai: Dar ce s-a întâmplat?
Ion Cristoiu: Păi cum, întrebați liderii PSD. Întrebați orice lider PSD din țara asta domnule cum ați ieșit dumneavoastră la ora șase seara la vot? Ei nu ies, PSD-iștii, la vot, nu există. Nu pot să iasă pensionarii după ora șase dintr-un simplu motiv nu că se tem în orașe că e întuneric ci pentru că ei au învățat din comunism să fie disciplinați. Deci marea majoritate a pensionarilor au trăit în comunism.
Monica Mihai: Și merg dimineața.
Ion Cristoiu: În comunism erau om serios, adică cum să nu te duci tu la vot. Pentru că lor li s-a indus din perioada comunistă ideea că a merge la vot e o datorie. A, tânărul da, dar pensionarul, omul în vârstă care a trăit în comunism să nu se ducă el dimineață? Se duce dimineață, își rezolvă problemele și pleacă.
Pentru PNL, USR este cel mai mare pericol. Nu PSD-ul pentru că USR-ul e riscul pentru PNL să fie lampa aia de veghe
Monica Mihai: Iar electoratul USR spuneți că știe acest lucru.
Ion Cristoiu: Faptul că l-a confirmat, dar, repet, din faptul că nu spune…
Monica Mihai: Au acceptat.
Ion Cristoiu: PNL și Klaus Iohannis cred că știu că ei știu. Părerea mea este că a judeca acum ce se întâmplă acum până duminică seara este total greșit pentru că luni dimineața se schimbă totul.
Monica Mihai: Cum va acționa USR de luni dimineața? Sau ce se va întâmpla și în alianța USR PLUS pentru că după alegeri au exista zvonuri că Dan Barna nu va mai conduce sau USR nu va mai conduce alianța ci va prelua PLUS și Dacian Cioloș.
Ion Cristoiu: Eu, dacă vreți o părere a mea, este că PLUS nu are ce căuta. PLUS este un partid făcut de Dacian Cioloș, un partid la fel de vechi ca și PNL, pe aceeași structură, mi-a spus la un moment dat Dan Barna că la PLUS din ăsta mai structură. Nu văd logodna cu Dacian Cioloș. USR-ul da, USR-ul poate să câștige cu acest altfel de politică care reprezintă un electorat… Altfel e o povară, cum să preia Cioloș, că Cioloș e și el vechi. A fost șef peste tot, a fost ministru, subsecretar stat…
Monica Mihai: Comisar european, premier…
Ion Cristoiu: Pentru PNL, USR este cel mai mare pericol. Nu PSD-ul pentru că USR-ul e riscul pentru PNL să fie lampa aia de veghe, nu-i așa?
Monica Mihai: Întotdeauna în umbră și la viitoarele alegeri să facă diferența.
Ion Cristoiu: PNL-ul în această săptămână e un fel de PSD, nu-i nicio diferență, da? Uită că e USR-ul. PSD-ul nu poate critica PNL-ul că își ia ibovnicele, că vrea să privatizeze, că vrea să schimbe uniforme pentru că și el PSD-ul face la fel. Dar dacă ai un al treilea partid care nu face la fel?
Monica Mihai: Va scoate în evidență tot ce faci tu și tot ce n-a făcut el.
Ion Cristoiu: Păi da, că ăla nu păcătuiește, ăla îi mănâncă. Ori PNL-iștii, poate la indicația lui Klaus Iohannis, se schimbă în sensul că fac acum o remaniere și încep și elimină și sunt sub control, poate a lui Klaus Iohannis că așa a zis, să nu facă cumva afaceri. Dacă vă uitați deja în presa USR-istă apar semnale că ei seamănă tot mai mult cu PSD. Adică toată această așa numită de-PSD-izare ca să-și aducă. PSD-ul nu va spune nimic că și ei fac la fel. Adică e un fel de rotativă. Dar dincolo USR-ul este foarte primejdios că îi atacă la electoratul lor.
Editorialul săptămânii
Monica Mihai: Rămâne să vedem. Domnul Cristoiu ajungem astfel la rubrica săptămânală, editorialul săptămânii. Ce editorial v-a impresionat în această săptămână?
Ion Cristoiu: Da, surprinzător, deși am criticat-o, este acela al Ioanei Ene Dogioiu, O zi neagră pentru presa din România, eu i-am zis marțea neagră, a sesizat, sigur, și eu am sesizat, am fost printre puținii… Ioana Ene Dogioiu fiind USR-istă, foarte important. A sesizat acel… acel moment, marțea neagră, pentru că nu a fost a președintelui, președintele poate să facă ce vrea, e politician, a fost acel comportament incalificabil al jurnaliștilor de atunci, vor rămâne pentru mine un mister. Eu pot să spun un lucru, după urmarea confruntării din 2014, amândoi moderatorii de atunci s-au pricopsit. Domnul Rareș Bogdan, iată, e prim-vicepreședinte, Mădălina Pușcalău cu care am lucrat a devenit purtător de cuvânt. Nu este exclus, e foarte importantă această nuanță, că lor… știți cum te pot manipula? Vă dau un exemplu, deci vin la dumneavoastră și spune doamna Monica Mihai, noi ne gândim să vă punem ministru, domnul președinte…
Monica Mihai: Ar vrea…
Ion Cristoiu: Ar vrea. Gândiți-vă că vă duceți la confruntare. Ați înțeles, adică nu trebuie să spună, sunteți prudenta…
Monica Mihai: De la sine înțeles ce ar trebui…
Ion Cristoiu: Eu cred că la toți și s-au promis, li s-a spus… pe lângă alte lucruri li s-a spus că cutare, cutare și… între noi fie vorba, las la o parte faptul că președintele care va câștiga a zis că s-a gândit la dumneavoastră. Eu cred că asta a fost una din explicații, nu există explicații pentru paralizia lor, pentru emoțiilor lor, unii dintre ei sunt jurnaliști de televiziune dar, din acest punct de vedere asta a fost zi neagră, dar… Și are dreptate Ioana Ene Dogioiu, de fapt nu cine a câștigat, cine a pierdut. Presa română a pierdut atunci… a ajuns un student din sală să facă acea întrebare pusă de tânărul din sală, ne-a devastat. Nu cred că exista mai mare lovitură pentru presă.
Monica Mihai: Ceea ce a întrebat acesta legat de…
Ion Cristoiu: Nu întrebarea, calmul. Domnul președinte a fost agresiv, atenție, a zis puneți dumneavoastră…
Monica Mihai: Întrebare incomodă.
Ion Cristoiu: Și el nu a tremurat, a zis asta e întrebarea. El acum a fost întrebat de toate televiziunile și a dat o replică pe Facebook pe care eu nu puteam să o… adică pe mine m-a uluit și a spus cam în felul ăsta „cum adică, după 30 de ani de comunism a ajuns să fie un eveniment o întrebare incomodă adresată puterii?”. Domnișoară
Monica Mihai, ăsta va fi președintele României. Dacă se nasc asemenea oameni în rândul studenților de acum, comportamentul… nu s-a lăsat intimidat, marele vedete ale televiziunilor erau intimidate și șopteau gâtuite de emoție în fața președintelui. Un student…
Monica Mihai: Un simplu student a reușit să întrebe ce n-au întrebat ceilalți.
Ion Cristoiu: Asta înseamnă, dacă mai sunt ca el încă zece, cred că vom avea o altă clasă politică și un alt viitor. Așa trebuie să fie un mare om politic.
Topul politicienilor
Monica Mihai: Urmează să vedem cum vor evolua acești oameni. Haideți să ajungem la topul săptămânal al politicienilor, top cinci politicienii săptămânii. Cine se află pe locul cinci?
Ion Cristoiu: Pe locul cinci acea Monica Anisia, ministrul Educației, v-am zis, este autoarea unei perle celebre și anume evaluările, știți că sunt evaluările anuale, să fie prietenoase cu elevii. N-am auzit până acum. Evaluarea e evaluare, adică ai fost bun sau ai fost… prietenos nu există, poate după. Pe locul patru este Raluca Turcan din mai multe motive, unu, n-am înțeles cu ce se ocupă ea, dumneavoastră sunteți mai tânără și mai… Ce e ăla vicepremier fără portofoliu? Adică ea a luat o parte din… cum are loc un guvern, adică ministru… sectorul de care răspunde… un ministru îi răspunde ei prima dată? Ăla de la Educație și apoi se duc la domnul…
Monica Mihai: Ar putea în anumite situații să țină locul premierului, probabil la anumite ședințe, dar până la urmă…
Ion Cristoiu: Păi și nu putea să-i dea și ei un portofoliu să aibă și ea o treabă? Deci, după părerea mea doamna Raluca Turcan a fost pusă acolo de domnul Klaus Iohannis ca să-i arate pisica lui Ludovic Orban. Adică în orice moment ea poate să-i ia locul, am rămas uluit că eu chiar am stimat-o pentru că a făcut Pușkin la Moscova și acum a declarat că a fost dusă cu forța să învețe limba rusă. Cum să înveți limba rusă… care e problema? Adică… imediat a devenit acel oportunism.
Monica Mihai: Cine se află pe locul trei?
Ion Cristoiu: Păi cineva despre care nu mai știu nimic, Victor Ponta. Dumneavoastră ați mai auzit ceva de el?
Monica Mihai: Unde a dispărut domnul Ponta?
Ion Cristoiu: Nu știu, e chiar un mister, dar a dispărut.
Monica Mihai: Atât de vocal înainte de primul tur al alegerilor și în al doilea tur…
Ion Cristoiu: Putem spune dispărut. Dacă dumneavoastră știți… hai să-i facem un apel, domnul Ponta, domnule dați un semn de viață, poate că e răpit, poate că a plecat în cosmos. Nu, vorbesc serios, nu țineți minte ce vocal era.
Monica Mihai: Vi se pare ciudată atitudinea lui de a nu apărea în perioada asta?
Ion Cristoiu: Nu știu. Are momente din astea de rupturi, mai țineți minte când a plecat la…
Monica Mihai: În Turcia.
Ion Cristoiu: Da, în Turcia în care a dispărut și nu știam unde e. Când a demisionat de pe Facebook, dar totuși ceva e în neregulă, chiar dacă ar fi în vacanță…
Monica Mihai: N-a avut nici postări în perioada asta.
Ion Cristoiu: Păi da, chiar dacă ar fi în vacanță, poate o fi pe o insulă pustie și nu o fi internet. Dar și acolo dacă n-ai internet, trimiți un pește cu aia… mesajul și bate soția la internet.
Monica Mihai: Cine se află pe locul doi?
Ion Cristoiu: Pe locul doi este Viorica Dăncilă care de fapt se bate acum ca să rămână președinte, nu va rămâne, dumneavoastră credeți că va rămâne?
Monica Mihai: Eu nu pot să mă exprim, dar voi…
Ion Cristoiu: De ce nu vă puteți… eu de ce am voie și dumneavoastră nu?
Monica Mihai: Eu sunt moderator și trebuie să rămân echidistantă vis-a-vis de…
Ion Cristoiu: Și eu nu, eu trebuie să fiu… am voie…
Monica Mihai: Dumneavoastră sunteți analist politic.
Ion Cristoiu: Nu sunt analist politic, sunt Ion Cristoiu. Ce e aia analist politic, analist politic, nu există nicăieri.
Monica Mihai: Și dumneavoastră susțineți că nu va rămâne președinte dacă nu ia 40%, președinte al PSD vorbim.
Ion Cristoiu: Și dacă ia 40%. Dacă ia 40% și încearcă să rămână e un dezastru. Încă o dată, PSD-ul are nevoie de o revoluție, ea nu poate fi făcută cu Viorica Dăncilă, punct. Nu poate fi făcută. Toată stima, n-are cum. Trebuie să vină unul nou, un lider cum e studentul ăsta, cineva care să… cu carismă, cu forță și să scoată PSD-ul de pe șinele astea clasice, iar face moțiune, cutare, cutare și rămânem în continuare PSD-ul din 90.
Monica Mihai: Și pe locul unu?
Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis pentru modul genial în care a reușit să umilească presa română. Mare lucru. Nu, e dreptul lui.
Monica Mihai: Și pentru rolul de moderator?
Ion Cristoiu: Da, deci ascultați-mă, eu nu am nimic. După părerea mea politicianul poate să facă orice. Problema este presa. Și, în același timp, vreau să vă spun, dacă eu aș fi fost acolo eu sunt mai lejer, așa, mai bătrân, în primul rând că eu nu aș fi respectat nicio regulă. Ce e aia? Adică…
Monica Mihai: Dar ce reguli ar fi trebuit să respectați la o dezbatere cu președintele căruia i se putea adresa orice întrebare?
Ion Cristoiu: Păi ce era o dezbatere cu Iisus Cristos? Era o dezbatere, un președinte e om și el, nu, nu e om, nu merge cu mașina, vorba lui Radu Tudor, e căsătorit, mănâncă, iertați-mă. Și dacă ar fi Iulius Cezar tot aș face… tot i-aș pune o întrebare de ce s-a dus când… nu știu. Deși ăia i-au zis să nu se ducă el s-a dus acolo, la teatrul lui Pompei și i-au dat ăia cu pumnalele și ce-a vrut să spun, uite, cu Brutus. Că nici acum nu se știe…
Monica Mihai: Nu se știe exact.
Ion Cristoiu: Nu e știe nici dacă a zis. Bun. Indiferent că eram pe locul doi sau trei la tragerea la sorți spuneam domnule președinte bine ați venit în lumea noastră a televiziunilor, dacă pierdeți alegerile aveți un post în televiziune mai mult ca sigur, sunteți pe un drum bun, nu e chiar așa de bun moderator nu-i așa? Știe și cu publicitatea, ați văzut că e chiar bun.
Monica Mihai: Chiar s-a adaptat bine situației.
Ion Cristoiu: Eu cred că vrea să fie moderator, vrea să vă ia locul.
Monica Mihai: Domnul Cristoiu vă mulțumesc pentru ediția din această seară. Trebuie să ne anunțăm telespectatorii că duminică de la 20.30 vom avea o ediție specială de alegeri.